maandag 25 juni 2012

Oude Haven

door John van Rhijn

10 januari 2012


Met recht een oude haven, want de wat grotere schepen kunnen er niet in. Ze zullen altijd via de Delflandse Buitensluis binnen gelaten moeten worden en moeten verlaten. Het lijkt daarom meer op een jachthaven, maar elk jacht is min of meer opgesloten en kan niet anders dan via sluizen de wijde wereld in.
Maar ja, het alternatief, bij extreem hoog water kades die overstromen, is niet bepaald aantrekkelijk. foto is genomen vanaf de Oosthavenkade met duidelijk op de achtergrond de toren van de Grote Kerk in het centrum op de Markt.24 april 2012
Hier is dan die Delflandse Buitensluis.
Achter de sluis ligt de spoorbrug, daarachter de Prinses Julianabrug, voor fietsers en voetgangers en daarachter de Oude Haven.
Dus je vaart niet 1, 2, 3 de haven uit, maar 1, 2, 3, 4: brug, spoorbrug, sluis en de Deltabrug, waar vanaf ik deze foto nam!

Voor niet te grote plezierjachten is er een uitgang via de Driesluizen naar de Vlaardingervaart. Maar dan heb je ook wat!24 april 2012

En hier de spoorbrug vanaf de andere kant.
Er ontbreekt op de brug een stukje bovenleiding.

Dit alles vormde de voltooiing van de Deltawerken, met als monument de 'Pilaar met de Waakzame Ogen', hier rechts van de spoorbrug te zien.

Op de achtergrond is de Pelmolen zichtbaar, gelegen aan de buitenhaven met rechtstreekse verbinding met de Nieuwe Waterweg.10 januari 2012
Hier de spoorbrug over de Oude Haven gezien vanaf het spoor zelf. In de verte is Station Vlaardingen-Centrum te zien.
6 maart 2012
Deze Sprinter heeft zojuist het station verlaten en gaat via station Vlaardingen-Oost naar Schiedam en Rotterdam-Centraal. Vandaar weer terug naar Hoek van Holland.


6 maart 2012
Een leuk tafereeltje zag ik op de Westhavenkade tussen de Prinses Julianabrug en de spoorbrug. Daar liep een stelletje Nijlganzen. Ik kon echter dichterbij komen wat ik wilde, zij liepen weer even ver van mij weg. Uiteindelijk vlogen zij op en ik dacht dat mijn kans verkeken was. Niets was minder waar. Zij landden op de steiger in het stukje haven tussen de spoorbrug en de Prinses Julianabrug. Uiteindelijk een veel mooiere lokatie dan de berm langs het voetpad.

Ter informatie: Het mannetje is groter dan het vrouwtje.


10 januari 2012
De Oude Haven vanaf de Prinses Julianabrug, met hier dus links de Westhavenkade en rechts uiteraard de Oosthavenkade..
23 juli 2012
Oude Havenbrug

23 juli 2012
Fontein in de Oude Haven vlakbij de brug en tegenover de Visbank.
We kijken hier dus naar de Oosthavenkade.19 april 2013
We gaan van de noordzijde van de Oude Haven naar de zuidzijde en vinden daar de Prinses Julianabrug, voor fietsers, bromfietsers en voetgangers.

We kijken hier wederom vanaf de Westhavenkade naar de Oosthavenkade.19 april 2013
Bij deze brug bleef ik even rondhangen, want vrijwel direct daarna volgt de spoorbrug, die hier open staat, vervolgens de sluis en dan de Deltabrug.
Nog een hele toer dus om van de Oude Haven in open water te komen.
En andersom.19 april 2013
Aan duiven daar geen gebrek

19 april 2013
En hier de reden waarom ze opvlogen.

Dus nu wordt het interessant!19 april 2013
Er nadert een plezierjacht met tamelijk ruime afmetingen, die het ruime sop van de Nieuwe Waterweg gaat kiezen.


19 april 2013
Maar de stuurman manoeuvreert zijn boot keurig door de opening. De dame aan dek vroeg mij even later of zij goed op de foto stond. Waarop ik antwoordde, dat dat helaas niet het geval was en of ze daarom even terug wilden varen...
19 april 2013
De grap werd wel gewaardeerd, maar door varen naar de sluis kon evenmin.  Daar was immers de spoorbrug!19 april 2013
En de trein gaat toch echt voor.
Let op hoe de pantograaf even geen stroom krijgt door het ontbreken van een stukje bovenleiding.

Rechtsonder de steiger waarop ik eerder de Nijlganzen hierboven fotografeerde.19 april 2013
Als van beide zijden een trein gepasseerd is, krijgt de boot groen licht, op weg naar het volgende oponthoud in de sluis, waarna direct de Deltabrug nog wacht.
Pas dan is hij in de Buitenhaven en is de weg vrij naar de Nieuwe Waterweg en binnen een paar minuutjes beslecht.

De tweede foto van boven geeft een mooi overzicht vanaf de andere kant.

Behouden vaart!RP 10 - 4 juni 2014
Die behouden vaart is wel gelukt, want ik heb het jacht nog vele malen zien liggen aan de Oosthavenkade.

Verscheidene historische schepen hebben een vaste plek aan de Westhavenkade. Zoals de RP 10. De oplettende kijkers hebben hem al op de openingsfoto zien liggen.
Dit schip heeft al een hele geschiedenis achter de rug.


Saeftinghe - 25 februari 2015
Op 25 februari fotografeerde ik hetzelfde schip, met nu de naam Saeftinghe.

Op het internet vind je dan meer informatie.

En bijvoorbeeld hier en op deze site.

Belangstellenden vinden nog wel meer!

Barracuda - 7 maart 2015
Barracuda


Brug open - 9 juni 2014
Voor boten die verder de Oude Haven in willen richting Buizengat of Vaart, of daar juist vandaan komen, zal de Oude Havenbrug open moeten.
18 juni 2014
Terug naar de vaste meerplaatsen van schepen in de Oude Haven. Hier de Noordzeebotter  'Jonge Henri'.

18 juni 2014
Van het schip daar achter moet ik de naam nog zien te achterhalen.

ZK 18 - 9 april 2014
ZK 18

Harley D. - 9 april 2014VL 20 - 9 april 2014
Harley D.

VL 20
Interlude - 14 maart 2014
Interlude


Johanna-B - 9 april 2014
Johanna-B


Belhamel - 14 mei 2014
De Belhamel, een 15 meter lang motorjacht, behoort niet tot de schepen met een vaste ligplaats. Althans, ik had het nog niet eerder gezien.Gallant - 19 mei 2014
De Gallant heeft zeker geen vaste ligplaats in de Oude Haven van Vlaardingen. Maar gelukkig was ik in de gelegenheid deze prachtige klassieke tweemaster onder mooie omstandigheden in de vroege avond te fotograferen, voordat zijn bezoek voorbij was.

Het beeld van de haven is veranderd door het verdwijnen van de vuurtoren. Ook de Balder ligt niet op zijn vaste plek, vanwege een ingrijpende restauratie.


23 juli 2012
Tijd om ook eens naar de noordelijke kant van de Oude Havenbrug te gaan. Dit is het zicht vanaf de Oude Havenbrug op dat deel van de haven. Daar komen we de vaste ligplaats tegen van de ASSAM II. Maar juist nu ligt hij daar niet. Een foto daarvan zal ik hier nog plaatsen. Elders in deze blog zijn wel foto's van de ASSAM II te zien.

Als je heel goed kijkt, zie je in de verte net een stukje toren van de Bethelkerk. Door nieuwbouw is dat echter inmiddels verleden tijd.


Doorkijkje vanuit de Havenstraat naar de Oude Haven
Verderop ligt de Cornelia aan de Hoflaan. Ook zichtbaar in de verte bij de vorige foto. Hier  is zij gefotografeerd als doorkijkje vanuit de Havenstraat. Op de achtergrond het Oranjepark.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten