vrijdag 22 juni 2012

Van Hogendorplaan

door John van Rhijn

Eerste winkelblok Van Hogendorplaan

Zojuist de Emmauskerk gefotografeerd hebbend, hoefde ik slechts de Kethelweg over te steken om op de Van Hogendorplaan te komen.
Dat heb ik wat gedaan in mijn jonge jaren, toen ik voor moeders boodschappen moest halen. Met altijd de waarschuwing vooral op te passen bij het oversteken van de Kethelweg, toen nog een weg waar het doorgaande verkeer voorrang had.
En later, toen ik opnieuw in Vlaardingen kwam wonen in de Holywijk en veelal op de fiets, maar ook soms lopend, dagelijks naar de Van Hogendorpschool ging, omdat ik daaraan les gaf.

In het eerste geval spreek ik van zo'n zestig jaar geleden.
In het tweede van ruim veertig jaar. Maar toen al werd, als ik het mij goed herinner, de verkeerssituatie daar gewijzigd, omdat de ader van Vlaardingen-Oost richting Holy en andersom juist veel drukker werd. Het Emaus, het verlengde van de Kethelweg, werd later zelfs doodlopend gemaakt voor snelverkeer. Bij de molen kon je dus met de auto niet de Westlandse weg meer op.

Goed, ik moest dus oversteken, maar nu met verkeerslichten, duurde dat behoorlijk veel langer dan zestig jaar geleden zonder…




Inmiddels vergane glorie
Diezelfde dag fotografeerde ik het tweede blok. En dat zou voor mij meteen de laatste keer zijn, dat ik die nog kon fotograferen op deze wijze. Ik heb de Van Hogendorplaan zien opbouwen en beleef het nu hoe die wordt afgebroken...













Engelse op 1a
Maar eerst volgen er nog wat persoonlijke herinneringen aan deze 'winkelboulevard'. Daarvoor gaan we terug naar het eerste blok. En daarvan de eerste winkel. Een winkel, die vanaf het ontstaan van de Van Hogendorplaan op nummer 1a zat en nog steeds diezelfde naam heeft.











De Brownie van Kodak
Dit fototoestel is voor mij één van de weinige tastbare herinneringen aan de Van Hogendorplaan van zo'n zestig jaar geleden. Gekocht destijds door mijn veel te vroeg overleden oudste broer bij Fotozaak Engelse. Toevallig brak onlangs de leren draagriem van het bijbehorende tasje. Maar ik vrees, dat de garantie verlopen is.










Verder ken ik weinig zaken die daar vanaf het begin zitten. Het Chinees-Indisch Restaurant aan het eind van dit blok zit er wel al behoorlijk lang, maar ik herinner mij, dat daar aanvankelijk Magazijn Twenberg zat, een textielzaak. Voor zover ik weet, zat ook bakkerij Smulders daar vanaf het begin.

Albert Heijn heeft ooit een paar zaken verderop dan Engelse gezeten. Jamin zat op de verste hoek van het tweede blok (Ik kan niet meer zeggen: "Waar Verhage nu zit") en De Gruijter op de eerste hoek van het derde blok (Waar Bruna nu zit. Althans, op het moment waarop ik dit schrijf zijn de winkels daar nog niet tegen de vlakte), dat alles gerekend vanaf de Kethelweg. Maar ik spreek dan van een ver verleden. Er zullen zeker Vlaardingers zijn, die beter op de hoogte zijn.

Via 'OnsVlaardingen' op Facebook ben ik te weten gekomen welke zaken aanvankelijk op het eerste winkelblok zaten:


Op 27 november 1953 opende burgemeester Heusdens de eerste 20 winkels aan de van Hogendorplaan. Dat waren:

1 Piet Engelse, fotostudio
3 P. Both, luxe en huishoudelijke artikelen
5 Hoogland, optiek
7 A.M. de Ruiter, sigarenmagazijn
9 Albert Heijn, levensmiddelen
11 Gemeente Vlaardingen, Propaganda
13 J.J. Sluis, horloger-juwelier
15 De Beddenbeurs, woninginrichting
17 Maison Kok, dames-, heren- en kinderkapper
19 J.A. Herlaar, drogist
21 G. Broek, slager
23 J. Storm, speelgoedmagazijn Meccano
25 De Kaashal, kaashandel
27 Korpershoek, groenten- en fruithandel
29 C. Smulders, banketbakkerij
31 Firma F. Oversluizen, woninginrichting
33 Boogaard, licht, kracht, radio, televisie
35 Van der Meer & Schoep, brood en banket
37 Firma W. de Wilt, levensmiddelen
39 Magazijn Twenberg, textiel


De dag, dat ik de molen draaiend aantrof, was ik eigenlijk van plan te kijken hoe het met de Van Hogendorplaan stond. In plaats van vanuit het centrum via de Hoogstraat, Kortedijk, Emaus en Kethelweg te wandelen, besloot ik op het laatste moment via de Schiedamseweg te gaan. Immers, het eerste blok zou onaangeroerd blijven.
Op de Julianasingel zag ik dwars door het Oranjepark heen de molen draaien. Maar ik besloot toch eerst naar de Van Hogendorplaan te gaan. Die wieken zouden over pakweg een half uurtje ook nog wel draaien...

Derde winkelblok, 18 april 2012
Het derde winkelblok had ik eigenlijk nog nooit gefotografeerd. Toch was het opschieten geblazen, want weldra zou het te laat zijn.
Het blok was nog in tact, maar natuurlijk had ik de toestand achter mij allang gezien...

Maar eerst kijken we nog even naar de hoekwinkel, waar ooit De Gruyter zat.










Tweede winkelblok, 18 april 2012
Dit is echter op datzelfde moment het miserabele aanzien van het middelste winkelblok. Dat staat ook het derde blok te wachten.
De zwarte waas links had ik van de foto kunnen snijden, maar heb die met opzet laten zitten. Het laat een stukje hekwerk zien, waardoor ik mijn lens moest richten. Het voorheen altijd zo drukke pad met winkelende mensen was afgesloten.
Troosteloos verlaten.










18 april 2012
Er was buitenom een pad over de straat uitgezet, dat ik volgde naar de ander kant van het blok, om het vanaf hetzelfde punt te kunnen fotograferen als de tweede foto op deze bladzijde.













Enkele stappen verder maak ik dan nog een foto van het eerste blok, met op deze hoek het eerder genoemde Chinees-Indische restaurant.
18 april 2012
Toen dit blok werd opgebouwd was het, evenals de flats en lage huisjes daarachter, een grijze betonmassa. Ondanks dat, was de winkelstraat op zich aantrekkelijk om te lopen. De overdekking is pas veel later gekomen. De oranje-geelachtige kleuren, ook toegepast op de andere ooit grauwe woningen, geven een aanzienlijk prettiger uitstraling aan de hele wijk.
Alle winkels, ook die van de twee andere blokken, hoewel die anders van bouw waren, hadden dezelfde soort 'zwevende' etalages. 'Het Paradijs' is één van de weinige zaken, die de destijds zo moderne 'look' behouden heeft.
En wat was het mooi, om daar als kind onder te liggen, met aan een dun, bijna onzichtbaar draadje een portemonnee neer te leggen en snel naar je toe te trekken, als iemand die wilde oprapen...

Oké, genoeg gemijmerd. Op richting Emmauskerk, in de verte zichtbaar en daar linksaf naar de molen!


23 juli 2012
Maar natuurlijk was ik vast van plan hier terug te keren.
Dat gebeurde op 23 juli 2012.
Het tweede blok was niet meer.
Hier sta ik op ongeveer dezelfde plek als twee foto's hierboven.

Je kijkt nu recht tegen de Immanuelkerk aan, al sinds tijden korpsgebouw van het Leger des Heils.









23 juli 2012
Ook het derde blok zal er binnen niet al te lange tijd aan moeten geloven. Er komt dan opnieuw woongelegenheid en een modern winkelcentrum. Deze enorme boodschappentas voor het Groen van Prinstererlyceum nodigt kennelijk uit veel in te kopen!














23 juli 2012

Aan de andere kant van het verdwenen blok aangekomen fotografeerde ik tussen de hekken door, een paar meter verder naar rechts dan vijf foto's hierboven, een kale vlakte, waar nog precies zichtbaar is waar de winkels ooit stonden en de mensen langs de etalages liepen.

Over niet al te lange tijd kun je hier heel andere plaatjes schieten.









Van Hogendorplaan - 4 januari 2013
Op 4 januari 2013, tijdens een miezerige dag, waren de bouwwerkzaamheden al aardig aan het vorderen. Hier op de plaats waar de huizen achter het tweede blok hadden gestaan.














Google Earth Streetview
Het gaat dus om dit gebied. Hier heb ik gebruik gemaakt van Google Earth Streetview om te laten zien waar er gebouwd wordt. We staan hier voor de hoofdingang van de Immanuelkerk (rechts). De rest is er niet meer.












Nieuwbouw Van Hogendorplaan - 20 maart 2013
Op 20 maart 2013 ging ik weer eens poolshoogte nemen in Vlaardingen, wetende dat men flink aan nieuwbouw bezig was, ook achter de Van Hogendorplaan.
Vanuit het totaal veranderde sportpark 't Nieuwelant liep ik via de afgebroken Sneeuwbalstraat  richting 'middelste winkelblok' van de Van Hogendorplaan.

Elders kom ik terug op foto's gemaakt tijdens deze wandeling.
Hier een kijkje vanuit de puinhopen van de Sneeuwbalstraat op de bouw van het nieuwe winkelcentrum. 





Nieuwbouw Van Hogendorplaan - 20 maart 2013
Ter hoogte van de Immanuelkerk zien we de vorderingen van het nieuwe winkelcentrum, dat duidelijk verder naar achteren staat dan het oorspronkelijke tweede winkelblok, pakweg op de plaats van de verdwenen Magnoliastraat.













Nieuwbouw Van Hogendorplaan - 20 maart 2013
Verder van het hekwerk vandaan, waar ik eerst nog door fotografeerde, draaien we langzaam richting Immanuelkerk. Rechts is reeds de heg van de kerk te zien. De lantaarn heeft een stevige opduvel gehad.














Immanuelkerk Van Hogendorplaan - 20 maart 2013
De kerk, waar het Leger des Heils al sinds jaar en dag gevestigd is, lijkt de 'slag' te overleven!
Rechts daarvan zie je reeds een stukje nieuwbouw.















Nieuwbouw achter Van Hogendorplaan - 20 maart 2013
Draaien we nog iets verder door naar rechts, dan zien we een totale gedaanteverwisseling achter de Van Hogendorplaan.















Google Earth Streetview
Wederom door gebruik te maken van Google Earth Streetview kan ik vanuit zo ongeveer dezelfde hoek laten zien hoe de situatie was.














Nieuwbouw Van Hogendorplaan - 20 maart 2013
Na de Van Hogendorplaan te zijn overgestoken werp ik vanaf de hoek van de Rotterdamseweg nog één blik terug op waar pakweg een kleine zestig jaar lang het tweede winkelblok stond.
Wat zal ik daar een volgende keer aantreffen?













3 mei 2013
Niet zoveel later, namelijk op 3 mei, nam ik weer een kijkje op de Van Hogendorplaan. Het moge duidelijk zijn, dat het de vorderingen van het nieuwe winkelcentrum betrof.













21 augustus 2013
Op 21 augustus was ik daar laat in demiddag. Ik mocht nog even het bouwterrein op voor het werd afgesloten. Daar kreeg ik te horen, dat de winkeliers a.s. november hun nieuwe winkels kunnen gaan inrichten. In december wordt het nieuwe winkelcentrum, het Van Hogendorpkwartier, voor het publiek geopend.
Dit gebouw is verder naar achteren gesitueerd dan het voormalige tweede winkelblok.









21 augustus 2013
Het middelste gedeelte staat, naar ik inschat, zo ongeveer op de plaats waar voorheen de Magnoliastraat lag.














21 augustus 2013
En hier het rechter gedeelte tot aan de Rotterdamseweg















21 augustus 2013
Een overzicht
















21 augustus 2013
De Immanuelkerk is aan de sloophamer, die meedogenloos heeft huisgehouden achter het tweede en derde winkelblok, ontkomen.
De twee laatste letters van 'Van Hogendorpkwartier' zijn nog juist links in beeld zichtbaar.











21 augustus 2013
Nu het nog kan besluit ik nog een keer langs de winkels van het derde blok te wandelen. Maar direct daarnaast, op het kruispunt met de Rotterdamseweg, moest ik nog even door deze 'zure appel' heen bijten.













21 augustus 2013
Wat een contrast met deze bloembak, een van de vele op dat blok, een eindje verderop. Hoe vaak zou men hier nog langs kunnen wandelen?














20 november 2013
Op 20 november 2013 ging ik nog eens een kijkje nemen. Nog voor de officiële opening waren er al verscheidene zaken geopend.














20 november 2013
Van Hogendorpkwartier 20 november 2013
















20 november 2013
Een blik richting Kethelweg.
Ondanks het soort 'afrastering' van beugels waartegen fietsen geplaatst kunnen worden, kreeg ik niet echt een veilig gevoel als wandelaar langs de winkels.

Een overkapping  boven de winkels zou zeker geen overbodige luxe zijn geweest en mag eigenlijk bij een modern winkelcentrum niet ontbreken. Een gemiste kans!







20 november 2013
De U-vorm in het midden.
Hier staan nog auto's geparkeerd, maar dat was niet de bedoeling.














20 november 2013
We hebben al verscheidene zaken kunnen herkennen van de oude winkelblokken. Op de plek, waarvandaan ik de vorige foto nam, heeft bakker Klootwijk onderdak gevonden.













20 november 2013
Vanaf diezelfde plek kijken we hier naar een stukje parkeerplaats richting Kethelweg.















20 november 2013
Een bloemenzaak bij de hoek bij de Immanuelkerk, waar ik begon, en de Big Bazar aan het andere uiteinde,  een soort 'winkel van sinkel' met van alles te koop. Vergelijkbaar met de Action, die in Vlaardingen op de Parallelweg zit tegenover Station Centrum.











20 november 2013
Deze school zal t.z.t. verdwijnen, evenals meerdere scholen in deze directe omgeving, als op de plek van het derde blok een scholencentrum gebouwd is.












20 november 2013
Op dit moment zat achter mij nog de MCD, maar die zou spoedig verdwijnen. Op het Van Hogendorpkwartier komt dan Boon's Markt. In het gebouw van de MCD kwam later de Aldi.













20 november 2013
Verhage had tijdelijk onderdak gevonden in het pand, dat in de loop der jaren verscheidene banken heeft geherbergd en toch zeker een gezichtsbepalend gebouw is geworden op de Van Hogendorplaan.












20 november 2013
En vanaf die plek nog even een overzicht over het nieuwe winkelcentrum.














20 november 2013
We wandelen weer even terug naar de Immanuelkerk en zien, hoe achter het derde blok de wijk totaal veranderd is.














20 november 2013
Er wordt volop gewerkt. Links is nog juist een stukje van het derde winkelblok te zien.














20 november 2013
Dat blok staat er dan inmiddels triest bij. Wachtend op de slopershamer.















20 november 2013
Derde blok op 20 november 2013.

Hier heb ik menig voetstap liggen, zoals dat heet. Zowel als kind, als jonge onderwijzer, en later als gepensioneerde.












20 november 2013
Nu kwam ik in plaats van, vooral omstreeks deze tijd, gezellig opgemaakte etalages, overal deze verhuisbiljetten tegen.













20 november 2013
Hier sta ik nog even extra bij stil, omdat mijn dochter een aantal jaren boven deze zaak gewoond heeft.
Inmiddels zagen we hierboven het nieuwe onderkomen van 'de beste bakker van Rotterdam'!












20 november 2013
De trieste aanblik nu vanaf de andere kant.
Ben benieuwd of we het kunstwerk, een reliēf, nog net helemaal rechts zichtbaar, ooit weer ergens zullen zien opduiken?












20 november 2013
Aan de overkant staat nog de school, waar ik vijf jaar les heb gegeven, toen het nog de 'Van Hogendorpschool' heette. Maar ook deze school zal verdwijnen in de geschiedenisboekjes van Vlaardingen.











20 november 2013
Nog even een blik naar rechts naar de 'Heren van Ambacht', alvorens ik mijn weg naar het centrum vervolg.
Er is heel wat veranderd in de loop der tijden op de Van Hogendorplaan. Binnenkort zal er nog weinig terug te herkennen zijn van een aantal jaren geleden.











Overdadige gebruiksaanwijzing op de verkeerde plek.
Op 21 juli 2014 bezocht ik het Van Hogendorpkwartier weer.  Reeds eerder deed ik dat in december 2013 om oliebollen en appelbeignets bij Klootwijk te halen, in plaats van ze zelf te maken. Maar toen had ik geen camera bij mij.
De 'gebruiksaanwijzing' ben ik pas gaan lezen, nadat ik mijn auto geparkeerd had. Ik vind het nogal onzinnig om zo'n overvloed aan informatie te geven bij het oprijden van een parkeerterrein. Op dat moment zit geen automobilist daarop te wachten.
Weg ermee, zou ik zeggen en beperk het tot die 'P' en 10 km/u. De rest van de informatie kan elders en is deels overbodig, m.i.

In- en uitgang tegelijk is ook niet bepaald handig, maar mogelijk keert de oude situatie van eenrichtingsverkeer t.z.t. terug. Ik mag dat wel hopen, want hier gaan voorspelbaar onaangename toestanden ontstaan.


21 juli 2014
De entree zelf ziet er overigens prima verzorgd uit!
















21 juli 2014 - U-vorm
In de U-vorm worden geen auto's meer toegestaan. Toch had ik nog steeds niet echt een veilig gevoel bij het wandelen. Een regengoot alleen moet duidelijk maken dat ik mij hier op een soort stoep bevind. Niet iedere fietser stapt hier echter af. Met een andere bestrating, tegels, had men het wandelgebied veel duidelijker kunnen markeren. Ik vraag mij zelfs af of je fietsers hier wel kunt bekeuren?
Ik stapte hier zojuist Boon's Markt uit. Aan de overkant zit nu Verhage. Het 'bankgebouw' staat leeg.







21 juli 2014
In de U-vorm staan prachtige bloemenzuilen. Toch blijft het opletten geblazen, want de twee wandelaars zouden vanachter zo'n zuil plotseling een fietser kunnen verwachten. Het open terrein wordt begrijpelijk
vaak diagonaal overgestoken vanwege de kortste weg.












21 juli 2014

Met nu Verhage - met het terrasje - links van mij, kijk ik naar de andere kant met links Blokker en rechts Boon's Markt.
















21 juli 2014
Hoewel het geheel er goed uit ziet, zal het Van Hogendorpkwartier toch nog moeten groeien. Waarom er geen overdekking boven de winkels geplaatst is, begrijp ik niet goed. Lijkt mij een gemiste kans.
De parkeerplaatsen zouden ook geen nadere gebruiksaanwijzing behoeven, als men die meteen duidelijk gemarkeerd had. Dat is overigens later alsnog gebeurd, maar zou door elke leek voorspeld kunnen worden. Zeker een pluspunt is het gratis parkeren. Dat op zich is al een trekpleister.







21 juli 2014

Hier nog een mooi detail.

Denkend aan de uitbreiding van De Loper destijds in de Holywijk - ik vond het toen plotseling een ongezellige boel met een belachelijk groot plein - is er in de loop der tijd hier best nog wat verbetering te verwachten. Ook De Loper doet immers inmiddels al veel aangenamer aan dan kort na de uitbreiding. In potentie denk ik, dat het hier gezelliger kan worden.
Maar de oude Van Hogendorplaan zal ik toch niet vergeten...





Een kale vlakte
Op 23 december 2014 is het weer eens tijd om te kijken, hoe het met de Van Hogendorplaan is.
Op de plek waar het derde winkelblok stond, en ruim daarachter, tref ik een kale vlakte aan. Bouwrijp gemaakt.
Achter die vlakte rechts zien we een geheel andere wijk dan voorheen.
In het midden is de Immanuelkerk duidelijk zichtbaar en links daarvan de nieuwbouw van het Van Hogendorpkwartier, dat inmiddels officieel geopend is,








23 december 2014
Hier zoom ik even in op de kerk. Daarheen zullen wij wandelen om het bouwterrein heen. Natuurlijk staat daar een hek omheen, maar door de cameralens door het gaas te steken, krijg je de indruk op het terrein zelf te staan.













23 december 2014
Op weg via een stukje Van Mannenstraat naar de Immanuelkerk en in eerste instantie de nieuwe wijk achter de Van Hogendorplaan, bevindt zich ook aan de andere kant een hekwerk. We blikken terug op de symbolische resten van het voormalige benzinestation, tegenover de school waaraan ik vijf jaar les gaf.











23 december 2014
Hier gaan we dan linksaf, de nieuwe Fannius Scholtenstraat in...
















23 december 2014
...maar niet na nog even een blik naar rechts geworpen te hebben.
















23 december 2014
In de Fannius Scholtenstraat kijken we even naar rechts en constateren, dat hier ieder een eigen parkeerplaats heeft.
In niets lijkt dit nog op de flats, die hier stonden.













23 december 2014
Even verderop kijken we nog eens naar rechts.

















23 december 2014
Ondertussen naderen we de Immanuelkerk.

















23 december 2014
Aan de overkant van het bouwterrein zien we (nu nog) de "Heren van Ambacht'.
















23 december 2014
We staan nu vlakbij de kerk, maar kijken eerst even naar rechts de Rotterdamseweg in. De rechterkant is onherkenbaar veranderd. Het is een wijk geworden met veel laagbouw.














23 december 2014
We zijn voorlangs de Immanuelkerk gelopen en hier overgestoken naar het nieuwe winkelcentrum.
Het moge duidelijk zijn, dat men het wegverkeer in de Sneeuwbalstraat hier wil temperen. Persoonlijk zou ik wel een mooiere oplossing kunnen bedenken.

De Immanuelkerk staat als een vaste rots binnen de complete metamorfose rondom.








23 december 2014
Het Van Hogendorpkwartier met rechts nog een gedeelte van het zebrapad ter oriëntatie.
















23 december 2014
We wandelen door naar het plein, waar de winkels in U-vorm staan en waar een gezellige Kerstdrukte heerst. Hoewel daar bij dit tentje weinig van te merken is.














23 december 2014
Maar op het aangelegde kunstijsbaantje des te meer! En wat een geweldig weer treft de schaatsende jeugd!
















23 december 2014
Een blik vanuit een andere hoek


















23 december 2014
Als extra afscheiding tref ik hier de bank aan, die ik eerder fotografeerde bij de Residence Emmaus.
















23 december 2014
Ik kon het niet laten na even door te zijn gelopen en over te zijn gestoken het vertrouwde gedeelte van het eerste winkelblok nog eens vast te leggen alvorens ik mijn weg terug ging naar een afspraak.











6 opmerkingen:

  1. Een eye-opener, deze site. Ik ben geboren in de Van Hogendorpflat, lang geleden. Ik kwam op deze site aangenaam verrast De Gruyter tegen, waar ik nog eens als 6-jarige met mijn vinger bekneld raakte achter de zware dichtzwenkende deur. Snoepje van de week kreeg je daar, bij boodschappen uiteraard neem ik aan, maar als jongetje van 6 probeerde je dat toch te bemachtigen... Of was dat bij Simon de Wit? Er was ook een Simon de Wit, toch? Met stripboeken van Prins Vaillant in de etalage. Of was dat naast die Simon de Wit? Of naast De Gruyter? De Gruijter? Zo lang geleden. Bedankt voor deze site, voor het oprakelen van deze flarden herinnering!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het 'snoepje van de week' was bij De Gruyter. Ik kan mij niet heugen, dat er op de Van Hogendorplaan een Simon de Wit gezeten heeft. Is best mogelijk, want ik woon al heel lang niet meer in Vlaardingen, maar kom daar regelmatig.
      Het verhaal van de Van Hogendorplaan is nog niet af.
      Veel wetenswaardigheden kun je ook opdoen op OnsVlaardingen (Facebook).

      Verwijderen
    2. Simon de Wit zat op het tweede blok. De eerste zaak was radio Vlaardingen, daarnaast wijnhandel Priem, een bakkerij, een sigarenwinkel (waar ze stripverhalen verkochten) en Simon de Wit. Aan de achterkant van Jamin zat een schoenmaker.
      Op het eerste blok bij Smulders kon je, aan de achterzijde, koek kruimels kopen in een grote puntzak. Wij woonden op 51d
      Letty Leewis

      Verwijderen
  2. Heerlijke nostalgische foto's! Het overkapte was voor mij geen verbetering! Ik kocht altijd een serie parapluutjes bij de leuke schoenenwinkel! Die overkapping was verstikkend met zon en tochterig de rest van t jaar!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik kwam met ons gezin in 1954 wonen op de v.Hogendorplaan 15c. Mijn vader opende daar toen zijn woninginrichting De Beddenbeurs. Ik bezit nog fotoos en filmpjes (zonder geluid) van o.a. de intocht van Sinterklaas en ook een braderie met Shetlandponys.Mijn vader had ook een gehuurde winkel op de Oosthavenkade. Het was een pand dat recentelijk verbouwd is. Ook due winkel heette De Beddenbeurs en zat naar ik meen op nr 23. Eind 1950 deed mijn vader de winkel oo de Havenkade weg en na een tijd ook de winkel op de v. Hogendorplaan. Inmiddels waren wij ook verhuisd naar een nieuwe flat in de Westwijk, de v. wesembekestraat. Ik heb op de St. Barbaraschool gezeten en later op de Don Boscoschool. De inmiddel gesloopte r.k. kerk aan de v. Hogendorplaan heb ik zien bouwen. De pastoor, Sluis, ging zondags met de klomp collecteren om de kosten mede te kunnen dekken. Ik herinner mij alles daar nog heel goed al ben ik inmiddels al 69 jaar jong.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Alsnog mijn naam: Wim Caminada
    wimcaminada@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen